Lidia Postma werd in 1952 geboren in Hoorn. Ze volgde de opleiding vrije grafiek en schilderen aan de Rietveld Academie in Amsterdam en specialiseerde zich in illustreren. Na haar opleiding bood Lemniscaat haar de kans een prentenboek te maken, De gestolen spiegel, waarna haar werk over de hele wereld werd verspreid. Sinds 1974 werkt Lidia Postma freelance, voornamelijk aan prentenboeken en illustraties voor jeugdboeken. In 1976 ontving zij het Gouden Penseel voor haar illustraties bij Sprookjes en Vertellingen van H.C. Andersen, een bekroning die drie jaar later werd opgevolgd door de prestigieuze Gouden Appel van de Biennale te Bratislava, waarmee haar internationale roem een feit was.
Behalve prentenboeken heeft Lidia Postma ook illustraties gemaakt bij het werk van Alet Schouten, Jaap ter Haar en Paul Biegel. Zij tracht met haar tekeningen een synthese aan te gaan met de wereld zoals die door een schrijver in woorden is vormgegeven. Haar kleurillustraties zijn doorgaans een combinatie van potlood en dekkende aquarelverf, die ze afwisselt met transparante passages. Haar gebruik van 'witjes' voor sprookjesachtige en sfeervolle elementen is adembenemend. Haar voorstellingen zijn veelal zeer gedetailleerd en soms bizar, sterk figuratief en kleurrijk. Daarin is ze beinvloed door de schilder Breughel en de Engelse illustrator Arthur Rackham.
Lidia was van 1981 tot 1990 docente aan de illustratie-afdeling van de Rietveld Academie. Naast haar illustratiewerk maakt zij portretten in opdracht in potlood, pastelkrijt, olieverf of aquarel. De laatste jaren houdt zij zich ook bezig met beeldhouwen. Lidia woont tegenwoordig in Zwanenburg.
Lidia Postma illustreerde voor De Vier Windstreken het jeugdboek Ganzenborden bij oma.