Geschiedenis Pixi-boekjes

De eerste Pixi-boekjes

De geschiedenis van de Pixi-boekjes begint niet in Nederland, maar in Amerika en Canada. Al was A Pixie Book wel net even wat anders dan de Pixi’s van De Vier Windstreken. De originelen waren namelijk groter, hadden een kartonnen omslag en vier pagina’s meer.

De Pixi’s zoals wij ze kennen, komen uit Duitsland. Daar gaf uitgeverij Carlsen in 1954 haar allereerste exemplaar uit: Miezekatzen. Meteen waren de boekjes razend populair. Zo werden er in het eerste jaar al 100.000 verkocht. Inmiddels zijn de Pixi-boekjes in Duitsland echt een begrip geworden en nu gaan er ieder jaar maar liefst 13 miljoen boekjes over de toonbank! Pixi’s zijn wereldwijd populair en verschenen of verschijnen in vele landen, waaronder China, Australië, Macedonië en Noorwegen.

Pixi-boekjes, Pixi, Pixie, Vier, Windstreken, miezekatzen, snorretje, geschiedenis,
Geschiedenis in Nederland

En nu behoort Nederland dus ook tot het rijtje! Of nou ja, dat hoort ons land eigenlijk al heel lang. In de jaren vijftig werden er namelijk 48 Pixi’s uitgebracht, hoewel die al snel een nieuwe naam kregen: ‘Een mini-boekje’. Tussen 1971 en 1996 werden er vervolgens 318 titels uitgegeven die wel als ‘Pixi-boekjes’ op de markt kwamen. De kleine prentenboeken vielen erg in de smaak en zijn met veel plezier gelezen en verzameld.

Sinds 2016 geeft De Vier Windstreken de boekjes uit. En daarbij mogen de Pixi-boekjes van vroeger niet vergeten worden. De serie 01 Klassiek bestaat dan ook uit nostalgische dierenverhalen met heerlijk ouderwetse illustraties. Deze boekjes verschenen in 1971 als een van de eerste Pixi’s.